Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

De Internationale vrouwendag is ontstaan naar aanleiding van demonstraties aan het begin van de twintigste eeuw.
Op 8 maart 1908 gingen textielarbeidsters de straat op in New York om te protesteren tegen lage lonen en slechte werkomstandigheden.
In 1910 volgde de 2e conferentie in Kopenhagen. Tijdens deze conferentie werd besloten om ieder jaar een dag te organiseren die internationale vrouwendag zou gaan heten.
Deze dag was o.a. bedoeld om strijd te voeren voor het algemeen vrouwenkiesrecht. Vrouwendag werd al snel als een feestdag gezien.
Op 8 maart 1917 gingen vrouwen in Sint Petersburg massaal in opstand kwamen tegen tekorten aan voedsel en tegen de ellende in de toenmalige oorlog.
In 1921 werd 8 maart als vaste datum gekozen ter herinnering aan de gebeurtenissen in Rusland en op 8 maart 1922 vond de 1e viering op die datum plaats.
Na de oorlog werd in Nederland Internationale Vrouwendag alleen nog gevierd door de communistische vrouwen. De Nederlandse Vrouwenbeweging vierde in 1960 vijftig jaar Internationale Vrouwendag. Pas in de jaren zeventig kwam het vieren van de dag in de Verenigde Staten en West-Europa weer op en vierden ook in Nederland veel vrouwengroepen 8 maart.
Internationale Vrouwendag blijkt tegenwoordig in het ene land een echte feestdag te zijn en in andere landen aangegrepen te worden om belangrijke thema’s onder de aandacht te brengen. In Nederland zie je dat er op 8 maart voor verschillende thema’s gekozen wordt.
Op zondag 11 maart vierde stichting IBCE in samenwerking met Stichting Woej de Internationale Vrouwendag in wijk- en dienstencentrum De Plint in Leidschendam. Tijdens deze dag deelden succesvolle vrouwen uit Leidschendam-Voorburg hun ervaringen uit en vertelden zij hun verhalen. Een dag door en voor vrouwen waarbij ervaringen uitwisselen, muziek en dans centraal stonden. 

Reportages archief

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren